Cykelvasan
Cykelvasan

Cykelvasan 2020 blir till Hemmavasan

Innan sommaren kom till Sverige ställdes cykelloppet Vätternrundan in på grund av den rådande coronapandemin. Det samma gäller för Cykelvasan som även det loppet nu ställs in.

Cykelvasan må vara Nordens största mountainbikelopp, men tyvärr kan inget stå emot den pandemi som sprider sig över världen. Det finns dock ingen anledning att slösa bort all den träning man lagt ner inför loppet. Vasaloppet har nämligen presenterat Hemmavasan, en tävling där man kan springa eller cykla den distans som man själv väljer – allt på hemmaplan. 

Covid-19 sätter stopp för Cykelvasan

Cykelvasan är ett riktigt populärt cykellopp som varje år arrangeras i Dalarna. Här kan den äventyrlige cykla mountainbike i Gustav Vasas skidspår. Under 2020 skulle det som kallas för Vasaloppets sommarvecka ha hållits mellan den 14-22 augusti. Folkhälsomyndighetens krav på att max 50 människor får samlas på en och samma plats ledde dock till att denna cykelfest fick ställas in. Även Ultravasan som hålls under sommarveckan ställdes in. Det finns dock en möjlighet för alla anmälda deltagare att ändå få ta del av cykelglädjen. Vasaloppets sommarvecka har nämligen introducerat något de kallar för Hemmavasan. 

Cykla Hemmavasan hemifrån

Vasaloppet och Cykelvasan har motion som sitt ledord och verkar för att alltid uppmuntra den svenska befolkningen till rörelse. Cykelvasan är ett av de största målen för cykelsäsongen för alla cykelentusiaster. När det nu ställs in så arrangeras istället Hemmavasan vilket ska bli cyklisternas nya morot. 

Hemmavasan blir ett motionslopp som alla de 18 000 anmälda cyklisterna kan välja att delta i. Ett deltagande i Hemmavasan går ut på att man cyklar eller springer hela eller en del av Cykelvasans avstånd på hemmaplan, eller var man än i världen befinner sig. Man kan alltså cykla Hemmavasan såväl i Kiruna som i Ystad eller i Spanien. Då man även kan springa hela avståndet behöver man inte ens någon utrustning med sig, vilket är perfekt om man bokat in en semester under Hemmavasan. 

Genom att ladda ner gratisappen Hemmavasan kan feltagarna som vill delta i loppet virtuellt följa sin resa från Sälen till Mora när de cyklar. Alla kontroller är desamma och man kan se hur lång man har kommit. 

Välj mellan 10 till 95 kilometer

Om du vill cykla eller springa Hemmavasan, då går startskottet kl. 09:00 den 15 augusti. Det må inte vara en riktig Cykelvasa, men Vasaloppet kommer att sända direkt i sin egen tv-kanal, prata med experter och bjuda på en riktigt bra underhållning – precis som vanligt. 

Du väljer själv hur långt du vill springa eller cykla. Du kan cykla 19, 32, 45 eller 95 kilometer. Om du hellre vill springa, lunka eller gå kan du välja mellan 10, 30, 45 eller 90 kilometer. 

Du har fram tills den 22 augusti på dig att gå i mål och du väljer själv hur du vill dela upp alla dina etapper. Du kan alltså köra allt i ett enda race eller ta det hela med ro i en lugnare takt. På så sätt är Hemmavasan något för alla och det blir sommarens härligaste lopp.