Hyra, köpa & sälja

Hyr en cykel – eller nånting helt annat

Idag går det att hyra det mesta, för en kortare eller längre tid. Ska du ha fest kan du hyra allt du behöver, men du kan även hyra en cykel, om du vill testa hur det känns att exempelvis cykla på en gravelbike.

Om du ska gå på fest kan du hyra en smoking eller frack. Om du ska ha en fest kan du hyra glas, porslin, bestick och även partytält hos Aladdins Uthyrning. Du kan hyra grillar eller annan utrustning för att tillaga maten, och så vidare.

Det här är ett av flera tecken på den nya uthyrningsekonomin. Att köpa grejer för att använda dem några få gånger är inte särskilt smart. Det innebär ett onödigt resursslöseri, och dessutom tar prylarna plats. Smartare är att bara betala för grejerna när man använder dem. 

Hyr en cykel

Som cyklist finns det mycket att tjäna på detta. Har du bara cyklat landsväg och är nyfiken på mountainbike? Hyr en mountainbike, av en privatperson på Hygglo eller hos en cykelhandlare. Om du istället bara har cyklat mtb kan du hyra en landsvägsracer. Du kan också testa hur det känns att cykla på en betydligt dyrare cykel än du vanligtvis har: en aeroracer, en tempocykel, en cross osv. Du kan även testa hur det känns med SRAM eller Campagnolo istället för Shimano. 

SKa du meka med cykeln kan du också hyra verktyg. Cykelverktyg är ju faktiskt inte särskilt dyra, men ibland kan man behöva en kompressor, en vinkelslip eller kanske en svets. Då är det smart att hyra den.

Några saker som dock, vad jag vet, inte går att hyra, men som skulle välkomnas av cyklister, är följande:

  • En sadel, för att cykla med i några dagar, för att verkligen kunna avgöra om den passar ens bak.
  • Mekställ, så att man kan göra en riktigt grundlig genomgång av cykeln.
  • En verkstad där det går att hyra in sig på timmar. Det finns förvisso mekarkurser, och cykelkök på flera håll i landet. Men den som har en dyr cykel, och har kunskaperna för att meka med den, skulle nog värdesätta att kunna meka på egen hand, utan att bli störd av andra.